Om massage
Ordet massage betyder knåda. Redan för över 2000 år sedan beskrev Hippocrates hur man med varierande massagegrepp kunde åtgärda olika besvär. Per Henrik Ling (1776-1839), för många mera känd som "den svenska gymnastikens fader", var den man som i Sverige lanserade massagen och även utvecklade den "svenska massagen" (som klassik massage kallas utomlands).
Att jobba med massage är inte enbart att stå och "knåda" muskler. Det finns en hel uppsjö av tekniker att till gå.
Här är de jag jobbar med:
Klassisk massage ("Swedish massage")
Den vanligaste formen av massage är den klassiska massagen. Den består av ett antal olika grundgrepp, som man använder för att lösa spänningar i de större muskelgrupperna. Som massör hittar man ofta sin egen stil och lägger till egna grepp som passar ens teknik och sätt att jobba.
Longering
Denna teknik löser spänningar och ökar töjbarheten i en ytlig muskel eller muskelgrupp. Terapeuten lägger muskeln i ett lätt uttöjt läge och trycker/stryker längs med muskeln. Om muskeln har kapacitet att töjas så släpper spänningarna successivt. Mycket effektivt på axlar (m. trapezius pars descendens), baksidan av låren (hamstrings) och bröstmuskler (m. pectoralis major).
Revolving
Ordet revolving är en sammanslagning av orden
RE - återskapa, och
VOLVING - rörelse runt en axel.
REVOLVING - återskapa rörelse (hos patienten).
Detta är en väldigt lugn behandlingsmetod, som är mycket avstressande och behaglig. Terapeuten låter patientens muskler bestämma hur hårt/mjukt och mycket man tar i. Metoden passar mycket bra för känsliga/ömma muskler och patienter med fibromyalgi. Många anser även att revolving tillför energi och är uppiggande.
Strain and Counterstrain (SCS)
"en otraumatisk manipulativ teknik".
Detta är en smärtfri osteopatisk behandlingsmetod som går ut på att hitta ett smärtfritt läge (t.ex. vid nackspärr - böja patientens huvud bakåt och hitta ett sätt att hålla det så det inte gör ont i nacken) och låta muskeln/låsningen vila i detta läge i minst 90 sekunder. Under den tiden kommunicerar nervsystemet med hjärnan och en tydlig smärtlindring och lättnad sker. Det här är en mycket effektiv och smärtfri behandlingsform, som dock fungerar bättre ju fler gånger patienten behandlas, då det går ut på att kunna slappna av helt och "lägga sig" i någon annans (terapeutens) händer. Mycket goda resultat på nackspärr, ryggskott samt ryggsmärtor. Även whiplash-patienter upplever ofta en viss lindring och lättnad av den här behandlingsmetoden.
Muskulering
Denna teknik är utvecklade Hans Axelson på 1970-talet. Det är en massage- och muskeltöjningsbehandling som är mycket specifik. Varje muskel eller muskelgrupp behandlas var för sig.
Muskuleringens syfte är att skapa balans kring leder genom att:
- öka muskelavslappningen
- öka muskelflexibiliteten
- öka ledernas rörelseomfång
- stärka muskulaturen
I behandlingen ingår:
- Palpationstest ; terapeuten känner på muskeltonusen (spänningsgraden) och känner efter var ömma punkter finns.
- Muskeltöjningstest ; terapeuten testar töjbarheten i musklerna och ser var patienten är spänd eller ojämn.
- Muskelmassage ; terapeuten masserar och mjukar upp muskeln.
- Triggerpunktsbehandling ; terapeuten behandlar den ömmaste punkten på muskeln genom tryck.
- Töjbehandling ; terapeuten töjer och stretchar ut muskeln för ökad rörlighet.
- Hemprogram ; patienten får med sig övningar att göra hemma, så inte skadan/problemet skall uppstå igen.
Senast uppdaterad 2009-01-03