Archive for January 29th, 2013

Töltande vardag

Tuesday, January 29th, 2013

Från stänga minusgrader och torr kyla till någon enstaka minus och rått så in i bänken till några plusgrader på bara några dagar.
Under helgen har Erica och jag ridit ut tillsammans bägge dagarna och det är kul att se Tindra och Erica emellanåt! Greiði fick träna sitt tålamod i sällskap  ena dagen och Váli den andra.
Stigur har känts himla trevlig hela tiden nu och det är ju kul!
Måste bara komma ihåg själv att inte slarva med reglerna på honom. Igår red jag och Paulina ut en sväng och jag skulle visa hur Stigur är töltsäker i “T2-mode” (tölt på långa tyglar). För första gången töltade han riktigt avslappnat på hängande tygel! Töltat taktsäkert och bra har han hela tiden gjort, men på lång tygel har han känts som om han får lite ångest och spänner sig.
Jag har tränat väldigt lite på att släppa tyglarna i tölten utan fokuserat på att ha honom lugn, mjuk och trygg i olika tempon i tölt med kontakt, och bara då och då släppt tygeln ett ögonblick för att se hur ha reagerar.

I T2/T4 vill vi att hästen skall bära sig själv i en balanserad tölt. Men det är också en gren där vi väldigt långt tillåter att hästarna sänker ryggen och tappar sin överlinje bara de töltar hyfsat rent. Med väldigt långt menar jag att man på tävlingsbanan kan få rätt höga poäng i det här momentet utan att hästen egentligen bär sig själv och det går att träna hästarna till att spänna sig och “inte våga” falla i trav med hårda metoder och få “bra betalt” i poäng. Självklart gäller det här inte alla, men även på VM-nivå syns det här.
Stigur känns nu betydligt tryggare än tidigare, men det har tagit ett halvt år att uppnå det! Vi får se hur det utvecklar sig. Han har alla förutsättningar att lysa i den här grenen, om man som ryttare är intresserad av det.

IMG_6556.jpg
Ni har sett den förr, men vi tar den igen, då den passar in i sammanhanget

Igår rann bara hästarna på!
Sparkade igång veckan på gymmet på morgonen (tar ag stallet före en sån dag som igår kommer jag mig inte till gymmet sen) och sedan raskt till stallet.
Váli fick ett lösgörande pass på volten, med mycket sidförande, skröltande och längande av halsen. Kändes mjukare än förra gången jag red honom!
Vísir red jag en sväng ut på Karlsrovägen och mest bara fram.Sista snutten på vägen hem släppte han helt och var underbart mjuk och följsam och bar sig mycket trevligt på lätt kontakt!
Greiði och jag jobbade på till Hemfosa och tillbaka och växlade mellan att gasa på lite i tölt och tagga ner och sänka sig i skritt. Samt att trava längre sträckor i balans. Lilla krutpaketet!
Efter lite lektioner på ridskolan på Forsred jag en sväng på vårt nytillskott på ridskolan, Fjöður (ett fint femgångssto med bra bedömning som min kollega Molle tränat och tävlat lite tidigare) och så en sväng på Valtyr från Fors, en 5 ½- årig hingst e: Hrannar v Svada-Kol-Kir och u: Vepja från Fors Gård (alltså en halvbror till Vísir!). En sista lektion på för dagen-alla elever har fått öva på styrning och även med enhandsfattning och lite stafetter i öl-töltsanda!
Öl-tölten är ju på Fors nu på söndag! Ni kommer väl och kollar eller tävlar? Opretentiöst och kul brukar det vara och alla nivåer blandade!

Idag blir det ridning av Tindra, Stígur, Váli och Vísir och sedan en radda lektioner i Västergårdens fina ridhus (lyx!).
Men först dagens andra kopp kaffe!