NM Fredag – Söndag del 1

Oj nu tog det en stund innan jag kom vidare med NM-bloggandet.
Har sett att det är många som läst, men inga kommentarer (wtf?). Men eftersom ni läst antar jag att ni vill fortsätta med det.

Jag har varit iväg på “Fortbildning för aktiva instruktörer”på Stenholmen i 4 dagar och tid för att blogga fanns bara inte under dessa dagar. Därav avbrottet.

Men nu kör vi:

NM Fredag – Söndag

Fredag

T2 för Young riders startade dagen. 6 startande och Linda Antonsson på sin Isak från Dirhuvud tog komfortabelt och säkert ledningen på 7,10. Tvåa i uttagningen blev finska Arnella Nyman på Skarði frá Kvistum. Roligt, tycker jag lite nationalistiskt.
Dagen fortsatte med femgång och fyrgång för seniorer samt passlöp 250 m för alla åldrar.
Femgång är allt som oftast kul att titta på – speciellt när nivån är hög.
Absolut roligast tyckte jag att det var att Nina Wahlström med Hrekkur från Hålåsen, (som var uttagen som reserv i svenska laget och red då Reynir Aðalsteinsson med Blaeja tackade nej till sin landslagsplats) red in på banan och pang red sig rakt in i A-finalen på 7,0!
En annan som var kul att se var Denni och Divar! Första ovalbanestarten för Divar, som inte ens gått på ovalbana speciellt många gånger, resulterade i en plats i B-finalen på 6,70.

IMG_2295.JPGJulie Christiansen/Straumur frá Seljabrekku

IMG_2396.JPGUnderbart vackra Harry fra Stugudal med Thomas Larsen i sadeln sticker ut med sin färg och sitt ansikte

IMG_2406.JPGHrekkur och Nina

IMG_2409.JPG
Hrekkur dansar i tölten.

IMG_2466.JPGKatie Brumpton på Smári från Askagården

IMG_2506.JPG
Divar ser så glad ut!

IMG_2536.JPGDivar i pass. Han hamnar lite högt, och svävet blir inte så stort än. Men försök själv med de där långa benen!

I lunchpausen var det agility med duktiga vovvar, men den missade jag då mat måste inmundigas och den officiella invigningen förberedas.
Invigningen gick fint. Lagen paraderade in ett efter ett i bokstavsordning. Hästarna gick ut och fotfolket in i mitten av ovalen och några tal hölls. Kontrakt mellan de Nordiska länderna om att dessa tillsammans skall ordna VM 2015 i Danmark skrevs under. Pampigt så.


Så såg det ut. Jill fotade.

Fyrgången för vuxna avlöpte fint och hej hopp med fina hästar. Viktor fra Diisa tog ledningen med sin Isabell Felsum och pållen är som en gummiboll.
Så är det ju den här omskrivna. Den ompratade.
Moli frá Skriðu. Holy Moli.
Åsikterna kring denna häst går isär mycket. Han har ett extremt rörelsemönster och jag tror inte det är framtränat, utan jag tror han verkligen rör sig så. Han är inte tungt bootsad på banan och har skor med sulor (men jag vet inte om det är silikon mellan sulorna och hoven), vilket jag förstår då nedslaget måste vara hårt med den aktionen.

Jag har sett Móli live 2 ggr (Globen 2011, där det inte gick bra och han verkade helt ur fas) och NM.
Han är helt extrem och en liten stund (korta tölten) ball att se och sedan mest obehaglig och lite smärtsam att titta vidare på. I mina ögon inte något eftersträvasvärt varken på tävlingsbanorna eller utanför dom.
Hans extrema rörelsemönster är känt och omtalat sedan flera år. Det måste vara väldigt styrkekrävande att gå så.
Inte konstigt att han faller isär då och då.

Vi tar en liten titt på honom:

IMG_2617.JPGIMG_2630.JPG

IMG_2642.JPG

IMG_2647.JPG

IMG_2686.JPGHuur i hela friden skall bakbenen ha en chans att hänga med den där frambensaktionen. Det blir ofta fyrtaktigt.

IMG_2693.JPGMen inte alltid. Här är traven helt ren med ett stort sväv.

IMG_2697.JPG

IMG_2699.JPGSen en sån där helt förbjuden sak att prata om i hingstvärlden:
Jag tycker personligen (det är alltså inte ett faktum utan min personliga åsikt!) att det ser ut som om den här hästen har eksem. Det tyckte jag på SIHS också. Tufsig, både man och svans ser ut som om han kliat sig. Inte helt lite.
Jag skulle verkligen villa gå fram och känna på honom.
Och jag skulle inte betäcka med honom. Personligen. Andra gör väl som de vill.
Men för mig är varken hans rörelser eller ett eventuellt eksem något jag är ute efter.
Dock är hästen något av ett unikum och jag undrar hur mycket av han extrema del som nedärvs. Men Molis pappa Glampi har ju också ett sådant rörelsemönster, så Moli och en del av hans syskon har ju fått det (nu har ju de även mammor med i bilden).
Nuff said ´bout that.
Nu vill jag sluta skriva och se på tv.
Så mera följer en annan dag.

Tags: , , ,

5 Responses to “NM Fredag – Söndag del 1”

 1. Carro says:

  Oj, nu har jag inte sett hästen i fråga live, men jag håller med om att det ser extremt ut. Och inte eller något jag personligen eftersträvar. Visst är aktion något som man vill åt, men på en hälsosam nivå.
  /Carro

 2. Malin Stang says:

  Men såklart vi ska kommentera!

  Underbara bilder och kul att få höra dina åsikter! Har nog inte sett Moli live själv men låter inte riktigt som min typ av häst heller (men ja, spektakulär även på dina kort!)

  Låter för övrigt kul att vara landslagsvärdinna =)

 3. Therese says:

  Jätteintressant o kul att läsa din blogg! Hittade hit för nån månad sen o är fast nu. Jag var på NM som åskådare o kände inte till Moli innan. Först tyckte jag whao men sen blev det inte kul att se tyvärr. Att våra djur som vi människor avlar fram först o främst är friska måste ju vara prio ett o att de kan röra sig utan att skada sig själva. Jag vill verkligen inte se en utveckling som de amerkanska gångartshästarna fått. Tycker nog nu när man ser fotona på Moli att framhovarna ser väldigt långa ut? Borde de inte försöka minska aktionen? Skulle också vara intressant o veta vad norrmännen o ägarna säger. Tack för en bra blogg!

 4. Mikael Wingren says:

  Hej Malin.
  Har två avkommor från Hrekkur på vår gård. Dels Gandur från Johanneslund, dels Bonus från Stentorp som är son till Freyr från Frälsegård som är son till Hrekkur. Så min nya häst är farbror till Bonus! Kul tycker jag. Nu min fråga kan jag få använda en bild från dig för att visa på pappa och farfar till våra trevliga hästar.

 5. MalinS says:

  Hej Mikael! Vad roligt med Hrekkur-avkommor!
  Visst får du använda bilder på honoom härifrån! Ange bara mig som fotograf!

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.