Hem Massage Hästar Om mig Hem Massage Hästar Länkar

 

 

HUR?  Att tävla!

 

Hur gör man då om man vill tävla på sin islandshäst?

 Först och främst måste man vara medlem i SIF, Svenska Islandshästförbundet, (genom en lokalklubb) och ha en renrasig islandshäst som är registrerad i SIF.
För att blir medlem: gå in på den här länken och läs mera om hur du skall göra!

 Man börjar med att kolla var det finns tävlingar. Det kollar man genom att gå in på SIF: s hemsida, www.icelandichorse.se, under Tävlingar --> Tävlingspropositioner (i vänstermenyn).
Många lokalklubbar har också mindre inofficiella tävlingar som kan vara roliga och lite billigare att vara med på!

 När man hittat en tävling man vill vara med i och bestämt sig för vilka klasser man skall ställa upp i så anmäler man sig på det sätt som anvisas på klubbens hemsida och betalar in avgiften.
Kom ihåg att kolla upp hur man kan inkvartera hästen om det är en tvådagarstävling.

Ca en vecka innan tävlingen brukar ett ryttarbrev läggas ut på lokalklubbens hemsida eller skickas till en med e-post.

Vad behöver man?
Ryttarförsäkran (finns att ladda ner HÄR)
Hästens pass
Vaccinationskort/Vaccinationerna ur passet
Tävlingslicens (måste köpas via SIFs hemsida! )
Nummerlappar (kan köpas i hästaffärer, men är obligatioriskt först på regional nivå)

Så är det ju bra att ha med sig hästens utrustning, täcke och vattenhink, ev. foder till hästen och tävlingskläder till sig själv. Ett regntäcke kan också vara bra att ha med, dels om det skulle regna och dels att sitta på i gräset.
Staketmaterial att bygga en hage av till hästen om det behövs är också bra.

 

 

En viktig sak att tänka på: Mät längden på din hästs hovar! OM hovarna är längre än 9,5 cm från kronrand till tåspets måste du ha ett mätinyg antingen från en veterinär eller från en avelsbedömning (om din häst är visad) på att din häst är över 145 cm i mkh. Hästar som är mer än 145 cm i mkh får ha max 10 cm långa hovar.
Om din hästs hovar är under 9,5 cm i längd behöver du inte bekymra dig!

Här mäter du hoven:

hovmat
Mät från där hornet är hårt (den lilla randen där huden går över till horn räknas inte) uppe vid kronranden till tåspetsen precis bredvid tåkappan.

 

Så har du kommit fram till tävlingsplatsen!
Börja med att gå och checka in innan du lastar av hästen. På incheckningen visar du de vill se, oftast passet/vaccinationsintyget, din ryttarlicens och ryttarförsäkran. Du får ditt startnummer och oftast ett tävlingsprogram. Kolla om det är några strukna i din/a klass/er och om det påverkar tidsprogrammet.

Lasta av hästen och gå till veterinärbesiktningen. Visa alltid hästen, för veterinären, med träns och utan sadel eller täcke. Veterinären kollar så hästen inte är halt och inte visar några sjukdomstecken.

 

 

Så var det dags att värma upp!
Uppvärmningen är en viktig del! Hur du värmer upp din häst bäst vet du, som känner hästen bäst, men några tips: värm inte upp för hårt eller för länge. Hästen skall orka visa sitt bästa inne på banan och ibland i flera klasser och ev. finaler samma dag. Mjuka upp hästen i båda sidor och kolla så gångarterna sitter ”på plats”. Sedan är det ju olika från häst till häst; somliga behöver ridas friskt framåt, andra på volt och lugnt. Kom ihåg att ingen annan än du får rida hästen på tävlingsplatsen!

3 minuter före start skall du och din häst befinna er i collecting ring. När du ridit in i collecting ring får du inte rida ut ur den och inte ändra på någonting i din utrustning. Ingen utifrån får heller hjälpa dig (t.ex. ge dej ett spö, rätta till boots osv.). Så var det dags! In på banan och rid ditt program!

Det finns också restriktioner på hur många gånger samma dag som en häst får starta.
Är hästen 5 år får den göra max två starter samma dag
Är hästen 6 år får den göra max tre starter samma dag
Är hästen 7 år eller äldre får den starta max fyra gånger samma dag.

 

Kom ihåg vad domarna dömer
efter ny domarhandledning, som sätter hästens
lösgjordhet och ridningen i större fokus, från 2014!
Domarhandledningen kan läsas här!

 

Lycka till!!!

 

Malin Schön

 

 

Tillbaka till texter

 

Senast uppdaterad 2016-01-31

Copyright © Erica Osterman 2008